“Els ciutadans i la mobilitat a Barcelona: situació actual i perspectives de futur”

La Fundació Creafutur ha presentat  l’estudi “Els ciutadans i la mobilitat a Barcelona: situació actual i perspectives de futur”, que ha estat finançat i co-elaborat per 11 entitats privades i públiques: Grup Abertis, Ajuntament de Barcelona, Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Autoritat del Transport Metropolità (ATM), Barcelona de Serveis Municipals (BSM), Clear Channel, Ferrocarils de la Generalitat (FGC), Saba, RACC, Repsol i SEAT. En l’elaboració de l’estudi, Creafutur ha realitzat 3.004 entrevistes a individus de més de 18 anys de Barcelona i de la Regió Metropolitana de Barcelona. Aquest estudi analitza els hàbits actuals de mobilitat dels ciutadans i l’evolució que tindran les seves actituds i comportaments en relació als seus trajectes diaris a Barcelona i la seva regió metropolitana. S’han estudiat tres factors de canvi que podrien transformar la mobilitat en un futur proper: els nous serveis de mobilitat compartida; les mesures de restricció a l’ús del cotxe per part de les administracions; i el rol de les empreses en la mobilitat dels seus treballadors.
Tots som conscients que estem a les portes d’un canvi important en la forma en què ens desplacem a les nostres ciutats. Els greus problemes de contaminació i congestió que afecten a les principals urbs europees, Barcelona entre elles, han portat les Administracions a adoptar mesures que afavoreixin una mobilitat sostenible.
D’altra banda, l’adopció massiva de telèfons intel·ligents i objectes connectats ha permès el desenvolupament d’una sèrie de serveis de mobilitat compartida. Aquests nous serveis ofereixen una alternativa al patró de mobilitat consolidat en les últimes dècades, basat en el vehicle privat (principalment el cotxe) i el transport públic.

Tots som conscients que estem a les portes d’un canvi important en la forma en què ens desplacem a les nostres ciutats. Els greus problemes de contaminació i congestió que afecten a les principals urbs europees, Barcelona entre elles, han portat les Administracions a adoptar mesures que afavoreixin una mobilitat sostenible. D’altra banda, l’adopció massiva de telèfons intel·ligents i objectes connectats ha permès el desenvolupament d’una sèrie de serveis de mobilitat compartida. Aquests nous serveis ofereixen una alternativa al patró de mobilitat consolidat en les últimes dècades, basat en el vehicle privat (principalment el cotxe) i el transport públic.

Esta entrada fue publicada en Gremi del Motor, Seguridad Vial, Vehículos Eléctricos. Guarda el enlace permanente.

Los comentarios están cerrados.